DOMOWA PIZZA PEŁNOZIARNISTA - WERSJA DIETETYCZNA DLA FIT MANIAKÓW NA PATELNI

Jeśli jesteś maniakiem pizzy tak jak ja, ale tradycyjna już Ci się przejadła lub masz inne powody, by wypróbować inną wersję. To świetnie, że jesteś:) Dziś przedstawię prosty przepis, który nie zawiedzie nawet w ekstremalnych warunkach. Brak piekarnika, to żaden problem. Ta pizza wyjdzie nawet, gdy upieczesz ją na patelni.

CIASTO:

- 300g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 330ml letniej wody (w razie potrzeby dolać więcej)
- pół łyżki soli
- 1/3 kostki świeżych drożdży (jeśli chcemy ciasto na cienkim spodzie, nie dodajemy)
- 1 płaska łyżka cukru brązowego lub pół łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oliwy

DODATKI:

- duża pierś z kurczaka
- duża cebula
- ananas
- 3 plastry szynki wieprzowej gotowanej
- 3 plastry mozzarelli w plastrach
- przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz, przyprawa do kurczaka Prymat
- ketchup 

PRZYGOTOWANIE:
  • Do letniej wody, wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy pokruszone drożdże. Jeśli ciasto ma być na płaskim spodzie, pomijamy ten krok,
  • Wszystkie składniki do przygotowania ciasta na pizzę, umieszczamy w misce lub malakserze i wyrabiamy. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję, ponieważ mąki pełnoziarniste mają to siebie. Jeśli bardzo Wam to będzie przeszkadzało przy wyrabianiu, można podsypać ręce mąką pszenną o niskim typie. Ja jednak tego nie robię,
  • Pierś z kurczaka kroimy na małe kostki, doprawiamy i smażymy z cebulką na patelni teflonowej bez tłuszczu,
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C lub patelnię, w zależności gdzie będziemy piec pizzę,
  • Ciasto wykładamy w przypadku piekarnika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jeśli wybieramy patelnię, należy ją lekko posmarować oliwą i dopiero położyć placek. Podpiekamy około 10 minut (na patelni 5 minut jedna strona 5 minut druga, na wolnym ogniu)
  • Smarujemy podpieczony placek ketchupem, układamy pierś z kurczaka i inne dodatki, całość pokrywamy mozzarellą i dopiekamy na oko jeszcze chwilę. 
Placki pełnoziarniste, zawsze są lekko wilgotne w środku, należny jednak pamiętać, żeby rozwałkować je jak najcieniej. Mamy wtedy gwarancję, że ciasto zostanie dopieczone w środku. Przy robieniu pizzy na patelni, proponuję w końcowej fazie pieczenia przykryć ją pokrywką, przyspieszy to jej przygotowanie.

SMACZNEGO :)

6 komentarzy:

  1. No zainspirowałaś mnie tym wpisem! Jak tylko będę miała więcej czasu to na bank wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę:) hmm musisz wygospodarować jakieś 20-30 minut na tą pizzę. Warto, bo jest przepyszna :)

      Usuń
  2. Super, że z ciasta pełnoziarnistego :) I ciekawy pomysł z patelnią!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, miło mi to słyszeć :) tak, patelnia świetnie się spisuje jako zamiennik piekarnika :D

      Usuń

Copyright © 2014 fitcookfitlook , Blogger