DOMOWA PIZZA PEŁNOZIARNISTA - WERSJA DIETETYCZNA DLA FIT MANIAKÓW NA PATELNI
6
OBIAD
Jeśli jesteś maniakiem pizzy tak jak ja, ale tradycyjna już Ci się przejadła lub masz inne powody, by wypróbować inną wersję. To świetnie, że jesteś:) Dziś przedstawię prosty przepis, który nie zawiedzie nawet w ekstremalnych warunkach. Brak piekarnika, to żaden problem. Ta pizza wyjdzie nawet, gdy upieczesz ją na patelni.
CIASTO:
- 300g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 330ml letniej wody (w razie potrzeby dolać więcej)
- pół łyżki soli
- 1/3 kostki świeżych drożdży (jeśli chcemy ciasto na cienkim spodzie, nie dodajemy)
- 1 płaska łyżka cukru brązowego lub pół łyżki ksylitolu
- 2 łyżki oliwy
DODATKI:
- duża pierś z kurczaka
- duża cebula
- ananas
- 3 plastry szynki wieprzowej gotowanej
- 3 plastry mozzarelli w plastrach
- przyprawy: oregano, bazylia, papryka słodka, pieprz, przyprawa do kurczaka Prymat
- ketchup
PRZYGOTOWANIE:
- Do letniej wody, wsypujemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy pokruszone drożdże. Jeśli ciasto ma być na płaskim spodzie, pomijamy ten krok,
- Wszystkie składniki do przygotowania ciasta na pizzę, umieszczamy w misce lub malakserze i wyrabiamy. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję, ponieważ mąki pełnoziarniste mają to siebie. Jeśli bardzo Wam to będzie przeszkadzało przy wyrabianiu, można podsypać ręce mąką pszenną o niskim typie. Ja jednak tego nie robię,
- Pierś z kurczaka kroimy na małe kostki, doprawiamy i smażymy z cebulką na patelni teflonowej bez tłuszczu,
- Rozgrzewamy piekarnik do 180°C lub patelnię, w zależności gdzie będziemy piec pizzę,
- Ciasto wykładamy w przypadku piekarnika na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, jeśli wybieramy patelnię, należy ją lekko posmarować oliwą i dopiero położyć placek. Podpiekamy około 10 minut (na patelni 5 minut jedna strona 5 minut druga, na wolnym ogniu)
- Smarujemy podpieczony placek ketchupem, układamy pierś z kurczaka i inne dodatki, całość pokrywamy mozzarellą i dopiekamy na oko jeszcze chwilę.
SMACZNEGO :)
No zainspirowałaś mnie tym wpisem! Jak tylko będę miała więcej czasu to na bank wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę:) hmm musisz wygospodarować jakieś 20-30 minut na tą pizzę. Warto, bo jest przepyszna :)
UsuńSuper, że z ciasta pełnoziarnistego :) I ciekawy pomysł z patelnią!
OdpowiedzUsuńDziękuję, miło mi to słyszeć :) tak, patelnia świetnie się spisuje jako zamiennik piekarnika :D
UsuńKradniemy przepis!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę i życzę smacznego :)
Usuń