KRUCHE CIASTO W WERSJI FIT Z MALINAMI ORAZ PUSZYSTĄ PIANKĄ NA CHEAT MEAL`A I INNE OKAZJE

Osoby, które starają się w dzisiejszych czasach w miarę zdrowo odżywiać, często stają przed trudnymi wyborami. Na rynku jest wiele pseudo zdrowych produktów o obniżonej kaloryczności, itp. Niestety większość z tych sosów i zamienników słodyczy jest strasznie chemiczna. Ja jestem tradycjonalistką w wielu rzeczach, a w jedzeniu tym bardziej. Nie fiksuję się na mody typu LAKTOZA TO ZŁO, czy GLUTEN CIĘ ZABIJE. Owszem osoby cierpiące na alergię muszą je wyeliminować z diety, ale Ci co mają w pełni tolerancję zdecydowanie NIE! Dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na ciasto kruche, ale nieco odchudzone. Zapraszam Was do zapoznania się z moją wersją w dalszej części posta.

Na wstępie chciałam zaznaczyć, że przepis można prosto  modyfikować pod swoje upodobania i potrzeby. Maliny można zastąpić innymi owocami, a mąkę pszenną np. kokosową, orkiszową, itp. 

KRUCHE CIASTO:

- mąka pszenna 2,5 szklanki
- pół kostki masła
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
- 5 białek jaj
- 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli lubi się bardzo słodkie)

Całość dokładnie zagniatamy, aby powstała masa była jednolita i gładka. 3/4 części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Pozostałe ciasto, także owijamy folią i wkładamy na podobny czas do zamrażalnika. 

PIANKA:

- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 5 białek jaj

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ksylitol oraz budyń, całość dokładnie miksujemy. Piankę należy zrobić podczas pierwszego podpiekania ciasta, aby nam nie oklapła.


· Wyjmujemy ciasto z lodówki, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na ok 5 minut, aby spód lekko się podpiekł. 
·  W tym czasie przygotowujemy piankę i owoce.   
·  Wyciągamy ciasto z piekarnika, wylewamy na nie piankę i układamy owoce. 
·  Zamrożone ciasto wyciągamy i trzemy je na tarce nad blachą, tak aby wiórki pokryły całość ciasta. 
·  Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach C



SMACZNEGO :)


2 komentarze:

  1. Same pyszności ;) faktycznie można trochę zmienić, choćby mąkę i będzie bardziej fit ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje, ciesze się że się Tobie spodobało:) Dokładnie, ja własnie w taki sposób staram się zmniejszać kaloryczność danych potraw i dodatkowo z śmieciowego jedzenia robić coś zdrowego :)Pozdrawiam Cie serdecznie :)

      Usuń

Copyright © 2014 fitcookfitlook , Blogger