KRUCHE CIASTO W WERSJI FIT Z MALINAMI ORAZ PUSZYSTĄ PIANKĄ NA CHEAT MEAL`A I INNE OKAZJE
2
DESER
Osoby, które starają się w dzisiejszych czasach w
miarę zdrowo odżywiać, często stają przed trudnymi wyborami. Na rynku jest
wiele pseudo zdrowych produktów o obniżonej kaloryczności, itp. Niestety
większość z tych sosów i zamienników słodyczy jest strasznie chemiczna. Ja
jestem tradycjonalistką w wielu rzeczach, a w jedzeniu tym bardziej. Nie
fiksuję się na mody typu LAKTOZA TO ZŁO, czy GLUTEN CIĘ ZABIJE. Owszem osoby
cierpiące na alergię muszą je wyeliminować z diety, ale Ci co mają w pełni
tolerancję zdecydowanie NIE! Dlatego dziś przychodzę do Was z przepisem na
ciasto kruche, ale nieco odchudzone. Zapraszam Was do zapoznania się z moją
wersją w dalszej części posta.
Na wstępie chciałam zaznaczyć, że
przepis można prosto modyfikować pod swoje upodobania i potrzeby. Maliny
można zastąpić innymi owocami, a mąkę pszenną np. kokosową, orkiszową,
itp.
KRUCHE CIASTO:
- mąka pszenna 2,5 szklanki
- pół kostki masła
- mały jogurt naturalny
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej lub proszku do
pieczenia
- 5 białek jaj
- 2 łyżki ksylitolu (lub więcej jeśli lubi się bardzo
słodkie)
Całość dokładnie zagniatamy, aby powstała masa była
jednolita i gładka. 3/4 części zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki
na około 1 godzinę. Pozostałe ciasto, także owijamy folią i wkładamy na podobny
czas do zamrażalnika.
PIANKA:
- 2 budynie waniliowe bez cukru
- 3 łyżeczki ksylitolu
- 5 białek jaj
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy ksylitol oraz
budyń, całość dokładnie miksujemy. Piankę należy zrobić podczas pierwszego
podpiekania ciasta, aby nam nie oklapła.
· Wyjmujemy ciasto z
lodówki, wałkujemy i wkładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika
rozgrzanego do 180 stopni C na ok 5 minut, aby spód lekko się podpiekł.
· W tym czasie
przygotowujemy piankę i owoce.
· Wyciągamy ciasto z
piekarnika, wylewamy na nie piankę i układamy owoce.
· Zamrożone ciasto
wyciągamy i trzemy je na tarce nad blachą, tak aby wiórki pokryły całość
ciasta.
· Gotowe ciasto
wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 30 min w 180 stopniach C
SMACZNEGO :)
Same pyszności ;) faktycznie można trochę zmienić, choćby mąkę i będzie bardziej fit ;)
OdpowiedzUsuńDziękuje, ciesze się że się Tobie spodobało:) Dokładnie, ja własnie w taki sposób staram się zmniejszać kaloryczność danych potraw i dodatkowo z śmieciowego jedzenia robić coś zdrowego :)Pozdrawiam Cie serdecznie :)
Usuń