NISKOKALORYCZNE ŚNIADANIE NA PŁASKI BRZUCH - GRANOLA WŁASNEJ ROBOTY!

Mawiają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia, zdecydowanie się z tym zgadzam. Dzisiejszy post poświęcony jest właśnie śniadaniowej wariacji, która dostarczy masę energii na dobry początek dnia. Jeśli dużo pracujecie, nie macie wiele czasu na poranne rytuały śniadaniowe, ta propozycja jest właśnie dla Was. Zapraszam do dalszej części posta:)

Do przygotowania niniejszego śniadania będziesz potrzebować:

- Granolę, najlepiej własnej produkcji (przepis niżej)
- Jogurt naturalny
- Dżem lub powidła o kwaśnym smaku (u mnie z czarnej porzeczki)
- Duży dojrzały banan
- Kiwi
- Nasiona kakao do ozdobienia

Wszystkie produkty umieszczamy w misce, dokładnie mieszamy i przyozdabiamy. Nasze śniadanie gotowe, przygotowanie zajmuje maksymalnie 5 minut. Kaloryczność waha się w zależności od ilości użytych produktów między 300 kcal, a 600 kcal. Jeśli chcecie kontrolować ilość spożytych przez siebie kcal w ciągu dnia i nie macie ochoty zapisywać ich odręcznie. Polecam Wam świetną aplikacje FitAtu, gdzie znajduje się masa produktów, ich kaloryczność, a nawet trening. Wszystko możecie dostosować do siebie, co pozwala fajnie monitorować indywidualny progres.

PRZEPIS NA PROSTĄ GRANOLĘ

Potrzebujesz:

- 250g płatków owsianych
- 60g ziaren słonecznika
- 60g ziaren jasnego sezamu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki płynnego miodu
- 50g brązowego cukru lub 25g ksylitolu
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 200g jabłko starte na tarce o bardzo małych oczkach
- 100g migdałów (można je pokroić na mniejsze kawałki)

Składniki można modyfikować wedle uznania i smaku. Wachlarz ziaren, orzechów, czy suszonych owoców jest bardzo bogaty, więc zachęcam do eksperymentowania.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w misce, a następnie rozkładamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 170ºC około 40 minut, zaglądając co jakiś czas. Po wystudzeniu, kruszymy granolę na drobne kawałki i wsypujemy najlepiej do szklanego słoika lub pojemnika. Szczelnie zamknięta może być przechowywana kilka tygodni.

SMACZNEGO:)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 fitcookfitlook , Blogger