DIETETYCZNE GRILLOWANE KOTLETY MIELONE Z PIERSI INDYKA I WARZYWAMI

Uwielbiam mięsa grillowane, gdy nie ma sezonu na tradycyjnego grilla, zawsze używam elektrycznego. Dziś mam dla Was fajny i szybki przepis na kotlety mielone w innej wersji, zapewniam iż Wasze podniebienia będą po tym daniu bardzo zadowolone.

KOTLETY MIELONE:

- mięso z piersi indyka w zależności od potrzeb, u mnie około 400g
- 1 jajko
- 1 mała por
- 0,5 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- 5-6 dużych pieczarek
- 1 średnia marchew
- mozzarella w wiórkach ilość wedle gustu, u mnie około 1 małej garści
- przyprawa do indyka Kamis, pieprz, zioła prowansalskie

Mięso z indyka mielimy, wkładany do dużej miski. Pieczarki i warzywa myjemy, i ścieramy na tarce o dużych oczkach, natkę pietruszki kroimy dość drobno, całość wrzucamy do mięsa. Wbijamy jajko, dodajemy mozzarellę, doprawiamy i całość dokładnie wyrabiamy. Masa będzie mniej zwarta niż w przypadku tradycyjnych mielonych, nie trzeba się tym jednak przejmować. Podczas grillowania wszystko ładnie się złączy ze sobą. Włączamy grill i formujemy płaskie średniej wielkości kotleciki, układamy na grillu, ciężko określić czas, ponieważ każdy grill jest inny i ja zawsze robię to na oko.

Do mojego obiadu użyłam makaronu, który świetnie nadaje się do faszerowania. Jestem ogromną fanką wszelakich makaronów, a ten jest bardzo smaczny i jego skład zdecydowanie na plus. Kupiony w Netto jest niestety tam okazjonalnie. Sałatka składa się z różnych sałat, poszarpanych na mniejsze kawałki, marchew, nasiona słonecznika, sól, pieprz i odrobina oliwy z oliwek.

SMACZNEGO :)

9 komentarzy:

  1. Zawsze indyk wychodził mi suchy...spróbuję wg Twojego przepisu z mozzarellą, tak jeszcze nie robiłam. Pysznie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak indyk ma to do siebie, że lubi się "suszyć" tutaj warzywa i mozzarella dają mięsu wilgotność i bardzo polecam, bo smak jest super :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jestem wegetarianką, więc niestety nie wypróbuję przepisu. Ale W Twoim wydaniu kotlety wyglądają naprawdę apetycznie. Dodatek mozzarelli musi zapewniać bardzo ciekawy efekt;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu nic nie stoi na przeszkodzie, możesz zamiast mięsa dodać sobie inne warzywa. Zetrzyj na tarce ulubione warzywa plus tak jak w przepisie jajko i mozzarellę. Będą pyszne <3 jadłam już też taką wersję :) Pozdrawiam Cię serdecznie ;)

      Usuń
  3. Wyglada bardzo apetycznie! A mozzarelle to moglabym jesc codziennie, chyba jestem uzalezniona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, ze moja propozycja przypadła Tobie do gustu :) ja tez jestem ogromna fanką mozzarelli, zwłaszcza w okresie letnim z pomidorami i bazylią z własnego ogródka ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 fitcookfitlook , Blogger