PROSTY PRZEPIS NA DOMOWY WIELOZIARNISTY RAZOWY CIEMNY CHLEB

Lubicie chleb? Ja nie wyobrażam sobie bez niego życia. Sklepowe ulepy już dawno odeszły w mojej kuchni w zapomnienie. Od kilku dobrych lat sama piekę pieczywo w domu pod różną postacią. W swoim przepiśniku mam wiele przepisów od tych szybkich i łatwych, po bardziej złożone. Dziś przedstawiam Wam bardzo prostą recepturę, zapraszam do dalszej części posta:)
PRZEPIS

300 g mąki pszennej razowej chlebowej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
100 g mąki pszennej chlebowej
10 g soli
20 g drożdży świeżych
2-3 łyżki miodu
340 ml wody
80 g słonecznika
80 g pestek dyni
40 g sezamu
60 g lnu
40 g mielonego kminku 

Robimy rozczyn z drożdży, miodu oraz letniej wody. Dodajemy do gotowego rozczynu stopniowo nasiona, mąkę i resztę składników. Wszystko porządnie wyrabiamy rękoma lub malakserem. Wykładamy formę papierem i do niej wkładamy ciasto, smarujemy wierzch lekko wodą i posypujemy płatkami owsianymi. Chleb będzie lepki w konsystencji, ze względu na rodzaj mąk. Dajemy czas, by podrosło przykrywając ściereczką. Pieczemy w temperaturze około 220 stopni przez czas 30 minut, to już jest zależne od piekarnika. Najlepiej co jakiś czas zaglądać i kontrolować stopień upieczenia. 

SMACZNEGO :)

2 komentarze:

  1. Ostatnio staram sie jesc mniej pieczywa i przestawic sie na bezglutenowe tory. Ale taki wlasnorecznie wypiekany chlebek zawsze bardzo mocno mnie kusi i niesamowicie potrafi narobic smaku. Pozdrawiam serdecznie Beata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Słyszałam wiele dobrego o diecie bezglutenowej. Interesuje mnie zwłaszcza jej wpływ na poprawę wyglądu skóry. Może i z czasem ja się skusze na odrobinę testowania w tym temacie. Dziękuję za odwiedziny:*

      Usuń

Copyright © 2014 fitcookfitlook , Blogger