PLACEK PO WĘGIERSKU PRZEPIS DLA LUDZI NA DIECIE - WERSJA LIGHT LUB ODCHUDZONA JAK KTO WOLI
6
OBIAD
Jedno z moich ukochanych dań, które kojarzy mi się z dzieciństwem i wypadami do babci. Niestety wersja tradycyjna jest kosmicznie kaloryczna, ale można temu zaradzić. jeśli podobnie jak ja uwielbiacie placek po węgiersku, to musicie poznać mój przepis :)
SOS GULASZOWY:
- 150g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 czerwona świeża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60g jogurt grecki 2 %
- woda do podlewania
- przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, łyżeczka oleju
- Mięso kroje w kostkę, marynuję w przyprawach, dodaję łyżeczkę oleju i wstawiam do lodówki na około 30 minut.
- Pokrojone i zamarynowane mięso smażę na patelni teflonowej, aż się zarumieni i następnie podlewam je wodą. Duszę je przez około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą.
- W tym czasie obieram warzywa, kroję je i podsmażam na osobnej patelni przez dosłownie 5 minut, następnie dorzucam do mięsa i duszę całość jeszcze około 20 minut.
- Do jogurtu greckiego dodaję stopniowo mąkę i mieszam tak, aby nie powstały grudki. Dolewam do tego z 2 łyżki wywaru z duszonego mięsa. Całość wlewam do do gulaszu. energicznie mieszając, aby nic się nie zważyło.
- Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ostrą papryczką.
PLACEK ZIEMNIACZANY:
- 2 duże ziemniaki około 120g
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, odsączam z nadmiaru wody.
- Cebulę obieram i ścieram również na tarce o małych oczkach, dodaję do ziemniaków.
- Dodaję do masy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko dokładnie mieszam.
- Placki smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Placek wykładam na talerz polewam gulaszem i przyozdabiam świeżą pietruszką. W osobnej miseczce umieszczam jogurt i układam ogórki kiszone. Jedna porcja to około 400 kcal, a tradycyjny potrafi osiągnąć nawet 800 kcal.
SMACZNEGO :)
Uwielbiam takie odchudzone wersje
OdpowiedzUsuń<3 ja też, tym bardziej, że czasami potrafią smakować lepiej niż tradycyjne :D
UsuńW placku węgierskim lubię połączenie chrupkiego z mięsnym sosem. Brzmi smakowicie zdecydowanie do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :) daj znać, czy smakowało <3
UsuńZupelnie zapomnialam o tym daniu, a przeciez jest dosyc latwe i smaczne! Fajna jest wersja odchudzona, na pewno w smaku nie ma duzej roznicy :)
OdpowiedzUsuńJestem wielką fanką od dzieciństwa, jednak tradycyjna wersja jest dość ciężko strawna:P Moja smakowo nie różni się praktycznie wcale, a człowiek czuje się po tym daniu lekko :)
Usuń