PLACEK PO WĘGIERSKU PRZEPIS DLA LUDZI NA DIECIE - WERSJA LIGHT LUB ODCHUDZONA JAK KTO WOLI

Jedno z moich ukochanych dań, które kojarzy mi się z dzieciństwem i wypadami do babci. Niestety wersja tradycyjna jest kosmicznie kaloryczna, ale można temu zaradzić. jeśli podobnie jak ja uwielbiacie placek po węgiersku, to musicie poznać mój przepis :) 

SOS GULASZOWY:

- 150g mięsa gulaszowego z indyka
- 1 czerwona świeża czerwona papryka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 60g jogurt grecki 2 %
- woda do podlewania
- przyprawy: 1 łyżka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, łyżeczka oleju

  • Mięso kroje w kostkę, marynuję w przyprawach, dodaję łyżeczkę oleju i wstawiam do lodówki na około 30 minut.
  • Pokrojone i zamarynowane mięso smażę na patelni teflonowej, aż się zarumieni i następnie podlewam je wodą. Duszę je przez około 20 minut, w razie potrzeby podlewając wodą.
  • W tym czasie obieram warzywa, kroję je i podsmażam na osobnej patelni przez dosłownie 5 minut, następnie dorzucam do mięsa i duszę całość jeszcze około 20 minut.
  • Do jogurtu greckiego dodaję stopniowo mąkę i mieszam tak, aby nie powstały grudki. Dolewam do tego z 2 łyżki wywaru z duszonego mięsa. Całość wlewam do do gulaszu. energicznie mieszając, aby nic się nie zważyło.
  • Gulasz doprawiam do smaku solą, pieprzem i ostrą papryczką.

PLACEK ZIEMNIACZANY:

- 2 duże ziemniaki około 120g
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku

  • Ziemniaki obieram, myję i ścieram na tarce o dużych oczkach, odsączam z nadmiaru wody.
  • Cebulę obieram i ścieram również na tarce o małych oczkach, dodaję do ziemniaków.
  • Dodaję do masy jajko, mąkę i przyprawy, wszystko dokładnie mieszam.
  • Placki smażę na patelni teflonowej bez tłuszczu.
Placek wykładam na talerz polewam gulaszem i przyozdabiam świeżą pietruszką. W osobnej miseczce umieszczam jogurt i układam ogórki kiszone. Jedna porcja to około 400 kcal, a tradycyjny potrafi osiągnąć nawet 800 kcal.

SMACZNEGO :)




6 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie odchudzone wersje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. <3 ja też, tym bardziej, że czasami potrafią smakować lepiej niż tradycyjne :D

      Usuń
  2. W placku węgierskim lubię połączenie chrupkiego z mięsnym sosem. Brzmi smakowicie zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zupelnie zapomnialam o tym daniu, a przeciez jest dosyc latwe i smaczne! Fajna jest wersja odchudzona, na pewno w smaku nie ma duzej roznicy :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jestem wielką fanką od dzieciństwa, jednak tradycyjna wersja jest dość ciężko strawna:P Moja smakowo nie różni się praktycznie wcale, a człowiek czuje się po tym daniu lekko :)

      Usuń

Copyright © 2014 fitcookfitlook , Blogger